دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اراک
یکشنبه ۲۳ شهریور ۱۴۰۴

تغییر رنگ و تیره شدن نان به دلیل بالارفتن درصد سبوس آن است
 
اقبال عموم مردم به سمت خرید نان هایی با ظاهر سفید است که برخلاف عقیده مردم، این نوع نان دارای درجه کیفی بسیار پایینی از لحاظ ارزش غذایی است.
تغییر رنگ و تیره شدن نان به دلیل بالارفتن درصد سبوس آن است اقبال عموم مردم به سمت خرید نان هایی با ظاهر سفید است که برخلاف عقیده مردم، این نوع نان دارای درجه کیفی بسیار پایینی از لحاظ ارزش غذایی است. به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی؛ یکی از اصلی ترین مواد غذایی در خانواده های ایرانی نان است که دارای جایگاه ویژه و خاصی در سفره خانواده ها است، متأسفانه امروزه اقبال عموم مردم به سمت خرید نان هایی با ظاهر سفید رفته است که برخلاف عقیده مردم، این نوع نان دارای درجه کیفی بسیار پایینی از لحاظ ارزش غذایی است.

در مقابل، نانوایان هم برای جلب مشتری بیشتر به استفاده از آرد سفید بدون سبوس روی آورده اند که در حال حاضر شاهد هستیم حتی نان های سنتی ما مانند سنگگ با آرد سفید تهیه و به مردم عرضه می شود.

با توجه به تحقیقات انجام شده می توان بیان کرد استفاده از آرد سبوس دار در پخت نان ارزش غذایی آن را بسیار افزایش می دهد و می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها نیز جلوگیری کند.



دکتر حامد جعفری وایقان مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: یکی از مواد غذایی مهم که در بخش غلات گنجانده شده نان است که افراد می توانند برای جلوگیری از افزایش وزن، نان را با آرد سبوس دار به جای نان سفید مورد توجه قرار دهند.

جعفری بیان کرد: به مردم توصیه می شود در رژیم غذایی خود تعادل در مصرف انواع گروه های غذایی را مورد توجه قرار دهند و از غذاهای متنوع در هر گروه استفاده کنند.

او اضافه کرد: تنظیم وزن دلیل اصلی 70 درصد مراجعه کنندگان بزرگسال به متخصصان تغذیه است.

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اراک در ادامه خاطرنشان کرد: 20 درصد مراجعان نیز کودکانی هستند که به علت عقب ماندگی در رشد و یا اضافه وزن به متخصصان تغذیه مراجعه و دستور غذایی و توصیه های تغذیه ای دریافت می کنند، همچنین 10 درصد دیگر مراجعان هم افرادی هستند که به علت بیماری هایی نظیر دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، کبدی و کلیوی برای دریافت برنامه رژیمی متناسب با بیماری خود تحت نظر متخصص تغذیه قرار می گیرند.

جعفری اضافه کرد: انواع میوه و سبزیجات باید در فهرست غذایی مورد توجه قرار گیرد و استفاده از لبنیات کم چرب و گوشت کم چرب، گوشت سفید، روغن های مایع مفید نظیر زیتون نیز در برنامه غذایی گنجانده شود.



خبرگزاری علم وفناوری استان مرکزی گزارش می دهد؛

سبــوس چـیـسـت؟

یک دانه گندم یا جو از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. سبوس، آندوسپرم و جوانه، که سبوس خارجی ترین لایه دانه است و آن قسمت از غله مورد نظر است که دائماً در معرض آفتاب و هوا بوده و از تشعشع خورشید استفاده می کند.
تحقیقات پژوهشگران نشان داده هیچ ماده غذایی جهت تسهیل و بهبود عملکرد دستگاه گوارش با سبوس برابری نمی کند به همین دلیل سبوس به طلای گیاهی معروف شده است.
همچنین غلات کامل و حاوی سبوس منبع غنی منیزیم معدنی هستند. منیزیم ماده اصلی حدود 300 سیستم آنزیمی در بدن است و مصرف این ماده معدنی بسیار برای سلامت قلب، مغز و استخوان ها اهمیت دارد.

نان سبوس دار نانی است تهیه شده از آرد سبوس دار که پس از فرآیند تخمیر اسیدفیتیک آن تخریب و کلیـه املاح و ویتامین های مغذی موجود در آن آزاد و جذب بدن می گردد.

در نان سبوس دار نسبت به نان سفید به طور میانگین دو برابر ویتامین، مواد معدنی و مواد فیبری وجود دارد.

انواع نان سبوس دار شامل نان سبوس گندم و نان جو سبوس دار است که هریک خواص مختص به خود را برای سلامت بدن دارند.

خواص نان سبوس دار

با توجه به اینکه غذای غالب مردم، نان و فرآورده های آردی است و بخش عمده ای از نیازهای انـرژی و پـروتئین بـدن را تـأمین می کند، دانستن خواص نان سبوس دار اهمیت فراوان دارد. برخی از مهمترین خواص نان سبوس دار و فواید مصرف آن به شرح زیر است:
مصرف نان سبوس دار برای سلامت چشم ها مفید بوده، وجود ویتامین های روی و نیاسین در سبوس می تواند به افزایش سلامت عمومی چشم کمک کند. همچنین باعث کاهش ریسک بیماری دژنراسیون ماکولا (که بر اثر لکه زرد) ناشی از سن که علت اصلی از بین رفتن بینایی در افراد بالای 60 سال است، می شود.

یکی از فواید مصرف نان سبوس دار کمک به کاهش وزن است. سبوس موجود در نان باعـث احساس سـیری در فـرد می شود.

غلات سبوس دار بیشتر از غلات سبوس گیری شده در دستگاه گوارش می مانند و آب به خود می گیرند و احساس سیری بیشتری به فرد می دهند. بنابراین کسانی که قصد کاهش وزن سالم را دارند می توانند با مصرف نان سبوس دار در رژیم غذایی به هدف خود برسند.

مصرف نان سبوس دار به عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده برای درمان بیماری هایی نظیر ورم معده و روده مفید است. از خواص گندم سبوس دار درمان پولیپ های موجود در کولون یا روده می باشد.

یکی دیگر از خواص نان سبوس دار و فواید مصرف آن کاهش جذب کلسترول خون است که باعث کاهش چربی خون شده و بطور غیر مستقیم از بروز بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند و موجب مهار سکته های قلبی می گردد.
مصرف نان سبوس دار برای بیماران مبتلا به دیابت نوع2 مفید بوده، مصرف سبوس جذب قند را کاهش داده و در نتیجه زمینه ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.

مصرف نان سبوس دار بطور غیرمستقیم برکنترل فشار خون نیز موثر بوده و غذایی مفید برای مبتلایان به فشارخون بالا است.

نان سبوس دار سرشار از آهن، اسیـد فولیک، املاح و ویتامین های ضروری برای رشـد کـودکان است. تحقیقات نشان داده یکی از مهم ترین خواص نان سبوس دار برای کودکان کمک به بهبود رشد، افزایش هوش و رفتار خوب در کودکان است.
علت اینکه نان سبوس دار مورد عـلاقه افرادی است که کار فکـری می کنند این است که نان سبوس دار دارای ویتامین B2 و نیاسین می باشد. این ویتامینها باعث تمرکز و دقت عمل شده و شادابی و خوشحالی را در انسان به وجود می آورند.
نان سـبوس دار دارای منیـزیم است که باعث تقویت ماهیچه های روده می شود و از دردهای عضلانی جلوگیری می کند.
نان سبوس دار سرشار از سیلیس بوده، مصرف آن موجب استحکام و افزایش سلامت استخوان ها و دندان ها می گردد.
سبوس گندم سبب کاهش جذب کلسترول از روده و کاهش میزان کسترول بد خون تا حد 10 درصد می گردد.
سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود. جلوگیری از یبوست نیز از بروز هموروئید، التهاب دیورتیکول (کیسه ای مدور به اشکال و اندازه های مختـلف است که در جـدار داخـلی روده ایـجـاد می شود)، سرطان کولون، شقاق، فیستول و عفونت های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می گردد) پیشگیری می کند.
بهتر است همراه با مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.

فیـبرهای گیـاهی به دو نـوع محـلول و نــامحـلول تقسـیم می شوند. سبوس گندم جزء فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارند. سبوس جو و برنج جزء فیبرهای محلول می باشند که اثر زیادی در کاهش کلسترول خون دارند.
با تولید آردهای سبوس دار و عرضه آن در نانوایی شاهد تغییر رنگ و تیره شدن نان بعد از پخت خواهیم بود و مردم باید بدانند که تغییر رنگ در این نوع نان، به دلیل افت کیفیت آن نیست بلکه به دلیل بالا رفتن درصد سبوس موجود در آن است.

اگر برای تهیه سریع نان از جوش شیرین استفاده شود تجزیه فیتین انجام نمی شود. درنتیجه مانع جذب آهن، منیزیم وکلسیم می شود به همین دلیل گفته می شود استفاده از جوش شیرین در تهیه نان در نانوایی ها، باعث کمبود آهن در بدن به خصوص در مردان می شود. در حالیکه اگر در مدت طولانی، خمیر توسط خمیر ترش ور بیاید، ماده فیتین توسط آنزیم های موجود در غلات تجزیه شده و بدن انسان می تواند از مواد معدنی نان استفاده کند.



نگهداری نان به روش صحیح
جهت نگهداری طولانی مدت نان بهتر است آن را به قطعات مناسب هر وعده غذایی برش زده و در کیسه های مخصوص در فریزر قرار دهید. نگهداری نان در یخچال در دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد و بالاتر از نقطه انجماد باعث بیات شدن سریع تر نان می شود.

تشویق به مصرف نان سبوس دار
فرهنگ سازی مردم برای استفاده از نان های سبوس دار لازم است بهتر است با عرضه آردهای سبوس دار بین نانوایان و تغییر رنگ و تیره شده نان بعد از پخت آن شده و این فرهنگ بین مردم نهادینه شود که تغییر رنگ در این نوع نان، به دلیل افت کیفیت نیست بلکه به دلیل بالارفتن درصد سبوس موجود در آن است.

انتهای پیام /جوکار
   تاریخ: ۱۰:۳۷ - ۱۱/۰۸/۱۴۰۱   بازدید: ۲۷